Emlékeztek még amikor só-liszt gyurmával játszottunk az oviban?
Ma már a modern technológiának köszönhetően rengeteg féle színben, kiszerelésben kaphatóak gyurmák.
Nemrég vettem a lányomnak egy doboz csillámló gyurmát, de össze-vissza tapadt, a keze teljesen színes lett tőle. A Play-Doh gyurmával sem voltam teljesen megelégedve, beleragadt valamiért a rég áhított és karácsonyra megkapott fagylalt kinyomóba. Alig tudtam kiturkálni belőle.
Gondoltam vissza kellene térni a gyökerekhez és a legolcsóbb megoldásként saját készítésű gyurmával játszon a gyerek. Körbenéztem a neten és találtam egy csomó receptet. Leírok itt kettőt, amit az otthon meglévő alapanyagokból is meg tudtok csinálni.
Legegyszerűbb házi gyurma:
Alapanyagok:
1 pohár liszt
fél pohár só
fél pohár langyos víz
a színezéshez ételfestékek
Ahányféle színt szeretnénk, annyi felé osszuk el a vizet külön kis edényekbe. A száraz hozzávalókat keverjük össze. Egy részét vegyük ki és keverjünk hozzá a színes vízből annyit, hogy gyúrható masszát kapjunk. Minden színt tetszés szerint így alakíthatunk ki.
Sajnos a massza még légmentes dobozban is max. egy hétig bírja, ezért célszerű azonnal felhasználni az anyagot.
Főzhető gyurma:
Előnye, hogy akár több hónapig is használható marad.
Alapanyagok:
fél kiló liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
Az összes alapanyagot egy tálban keverjük össze, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett, kb 15-20 percig hevítsük, addig amíg összeáll. Hagyjuk ezután kihűlni langyosra, és ezután szétszedhetjük annyi darabra ahány féle színt szeretnénk készíteni. Ezeket a gyurma darabokat ételfestékkel vagy akár temperával is színezhetjük.
Egy csomagban is megvásárolható 4 színű ételfesték, akár csokoládé színezésére is alkalmas:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: