Egy olasz kisvárosban, Albában született meg a Nutella, Pietro Ferrero cukrászdájának hátsó szobájában. Igaz ez nem ötven éve történt, hanem 1944-ben a második világháború vége felé és akkor még nem ez volt a termék neve, hanem Pasta Gianduja.
A háború miatti csokoládé és kakaó hiány késztette Pietrot arra, hogy valami helyettesítő édességet találjon vásárlói számára. A kakaóvaj helyett mogyorót kevert a csokoládéba, így növelve annak tömegét. Ezt az édességet még nem nagyon lehetett a kenyérre kenni, mert igen darabos volt. Úgy árulták mint a teavajat, kis tömbökbe csomagolva. A gyerekek nem akarták megenni a kenyeret hozzá, csak magát az édességet, persze ez nem tetszett a szülőknek.
A termék sikerét mutatja, hogy 1946-ban 300 kg került gyártásra, míg kilenc hónappal később már 10 tonna volt a termelés mértéke. Míg Pietro a termék gyártásával törődött, addig testvére Giovanni értékesítette az piacokon Olaszország szerte.
Azonban a mester nem sokáig tűrhette, hogy műve nem tökéletes. Pietro tovább finomította a receptet és 1949-ben elkészítette a könnyen a kenyérre simítható változtatot.
Ezen kívül átnevezte és átcsomagolta a terméket. Ekkor Supercrema Gianduja lett a neve. Az emberek imádták, mivel jóval olcsóbb volt a csokoládénál. A gyerekek számára a boltokban “bekenő” szolgáltatást nyújtottak. Ha bevitt a gyerek egy szelet kenyeret a boltba, kevés aprópénzért megkenték neki nutellával.
Sajnos ebben az évben Pietro meghalt. Fia, Michele vette át a céget. Az ő kitartásának is köszönhető, hogy 1964-ben megszületett a Nutella márkanév és a mai formájában is ismert termék. Mára már 365.000 tonna krémet adnak el évente világszerte.
A Ferrero cég nem ált meg a fejlődésben, ők gyártják többek között a Tic-Tac-ot, a Raffaello-t, a Ferrero Rochert, a Kinder termékeket.
A Nutellával kapcsolatban csak annyit mond a cég marketing igazgatója, hogy az ő termékük összetevői nem titkosak, mint a Coca-cola, hiszen bárki el tudja készíteni, csak a Ferrero tudja, hogyan kell a legjobban összekombinálni az alapanyagokat.
A www.nutella.com oldalán egész évben várják a nutellával kapcsolatos vásárlói élményeket, történeteket, fotókat. A mai napig több mint 67 ezren osztották meg, hogyan és miért szeretik ezt a finom édességet.
A termék Olaszország egyik fő márkája, így természetes, hogy az olasz posta az évforduló kapcsán bélyeget bocsátott ki a rajongók számára.
Egyébként tudtátok, hogy a Nutella az 50 legismertebb nemzetközi márkanév között is ott van?!
Ma már rengeteg receptet lehet találni a neten nutella krém felhasználásával, ezeket ITT olvashatjátok.
Vannak nagyon izgalmas kísérletek hazánkban is, melyek a mogyorókrém extrém felhasználásával készülnek. Ilyen például amit egy gyöngyösi pizzériában láttam, méghozzá a Nutellás Pizza! A pizza alapot nutellával kenik meg, majd helyeznek rá banánt és sajtot. Nem az én ízlésemnek való, de próbálja ki mindenki maga.
Találkoztam a neten Nutellás szappannal is, ami kicsit meglepett, de a készítő leírása szerint annyira jól sikerült, hogy kiválóan habzik és akár hajmosáshoz is ajánlja.
Csak nehogy valaki le akarja legelni a hajamat a mosás után. 🙂
Házilag is készülhet a mogyorókrém, egy receptet leírok nektek:
Hozzávalók:
9 dkg porcukor vagy 3 evőkanál méz
10 dkg mogyoró
10 dkg étcsoki
1 dl sűrített tej
A sótlan, akár pirított, akár pirítatlan egész mogyoró szemeket 350 fokos sütőben barnára pirítjuk (kb. 10-12 perc). 3-4 percenként kicsit mozgassuk át, nehogy leégjenek. (sütőpapíron süssük) Miután kihűltek a szemek tegyük robotgépbe és aprítsuk jól össze. Addig vágjuk, míg masszává nem áll össze. Ezután olvasszuk fel a csokoládét gőzfürdőben vagy mikróban és adjuk hozzá a sűrített tejet, valamint az édesítőszert (cukor,méz). Ha azt szeretnénk, hogy a masszánk fényes legyen, olvasszunk fel még egy kis vajat is a csokiban.
Miután elkeveredtek a hozzávalók, öntsük a masszát a mogyorómasszához és a mixer segítségével 1-2 percig keverjük össze az anyagokat. A fényes és sima masszát még ízesíthetjük egy csipet sóval, vagy egy kevés mézzel. Elkészülés után hűtőben egy hónapig tárolható. ITT találhatóak a képek az elkészítés folyamatáról
Egy gyerekbuli vagy szülinapi zsúron is nagyon fogják a gyerekek szeretni ezt az édességet, csak vigyázzatok nehogy a végén a mértéktelen fogyasztásból hasfájás legyen!
Forrás:
www.nutellausa.com
www.theguardian.com
recept forrása: www.ohnuts.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: